Marta Gómez @ Savoy 15.2 2012

Viime keskiviikkona Helsingin Savoy teatterissa esiintyi harvinainen vieras: kolumbialainen Marta Gómez saapui Suomeen konserttoimaan toista kertaa. Energisesti esiintyvä Gómez on julkaissut uransa aikana kahdeksan täyspitkää, joista ensimmäisen jo yksitoista vuotta sitten.
Nuori naislaulaja on sekoittanut onnistuneest useita eri latinotyylejä ja genrejä. Popista jazziin ja iloisimmasta duurista lähes ahdistavaan ja poikkitaiteelliseen melankoliaan poukkoileva sointi on parhaimmillaan tuoretta ja kaunista – kaikkea sitä mitä hyvän etnomusiikin tarvitseekin olla.
Täyteen ahdettu Savoy otti hyvällä tuulella laulajan vastaan ja sympaattiset välispiikit ja välillä pitkiksi venyneet jammittelut saivat yleisön otteeseensa tavallista paremmin. Tuntuikin melkein siltä, että Gómez on kohtuullisen suosittu artisti jopa täällä pohjoisessa. Eikä ihme sinänänsä, sillä kuten Marta sanoi, hänen musiikkinsa on mitä mainiointa kuunneltavaa kylmään ja pimeään arki-iltaan.
En osaa puhua espanjaa. Osaan sanoa gelado, mutta suunnilleen siihen taitoni päättyvätkin. Siksi en juurikaan ymmärtänyt laulujen lyriikoita, vaikka laulajatar niitä kovasti yrittikin selittää. Se vei hieman terää lauluista, sillä säkeitä oltiin lainailtu useilta espanjalaisilta runoilijoilta ja käsittääkseni Gómezin omissakin sanoituksissa on vahva sanoma.
Marta Gómezin musiikki on kauniisti soivaa ja (ilmeisesti) hienosti sanoitettua. Kun mukaan otetaan vielä laulaja-lauluntekijän taustajoukot, joihin kuuluu useita tunnettuja latinomuusikkoja, kokonaisuus on parasta maailmanmusiikkia pitkään aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti